BRIS – Barnens Rätt i Samhället

Barnens rättigheter tillhör en av grundbultarna i varje civiliserat samhälle. Att ge barnen den välfärd och vård som de behöver är något som praktiskt taget alla medborgare är beredda att ställa upp på. Få frågor enar människor, politiker och debattörer – från höger till vänster – lika mycket som barns rättigheter. Däremot finns det flera vägar att gå för att se till att alla barn har en trygg uppväxt. Ett sätt är att stifta lagar som garanterar barn juridisk rätt – men det kan ha begränsad praktisk effekt eftersom barn sällan har insikt om lagboken. Ett mer direkt sätt att hjälpa barn är att starta en sådan verksamhet som BRIS sysslar med.

BRIS är en förkortning för just Barnens Rätt i Samhället, och det är det som är deras främsta syfte. Organisationen startade 1971, och det var en tragisk orsak som låg bakom det hela. En treårig flicka misshandlades så svårt av sin styvpappa att hon dog av sina skador, och Sverige fick se den grymma verkligheten på nära håll. Ur tragedin kom ändå något gott eftersom Gunnel Linde och Berit Hedeby, båda skribenter, bestämde sig för att göra något åt saken. BRIS såg dagens ljus 1 september samma år, och sedan dess har deras inflytande och stöd i samhället bara vuxit.BRIS - Barnens Rätt i Samhället 2

En av de viktigaste funktionerna som BRIS har är jourtelefonen. Den låter barn eller anhöriga ringa kostnadsfritt för att rapportera om missförhållanden i hemmet eller bara prata med en vuxen. BRIS har utbildade människor som svarar i telefon och ser till att barnen får den hjälp eller det stöd som de behöver. För den som inte har tillgång till telefon finns det också andra möjligheter att kontakta BRIS, där chat och e-post är två av dem. På så sätt kan fler barn komma i kontakt med jouren utan att behöva ha tillgång till telefon. Den som ringer samtalet är helt anonym och det går inte att spåra avsändaren.

BRIS har också en hemsida där det finns mycket information om sådant som kan vara bra att veta för både barn och vuxna. Där kan den som mår dåligt hitta information om alltifrån hur man hanterar jobbiga tankar till vad man bör göra om man ser ett brott begås. Där går det också att ladda ner faktablad för att få en översikt över informationen. Med jämna mellanrum anordnas också tv-sända galor till förmån för utsatta barn runtom i världen. Dessa sänds på lite olika tv-kanaler och brukar lyckas samla in miljonbelopp.

zenko