Missbruk inom familjen

När en eller flera personer i en familj fastnat i missbruk drabbar det alla i familjen. Speciellt barn far mycket illa av missbruk i sin närhet. Det spelar inte så stor roll vilken typ av missbruk det rör sig om, alla personer som missbrukar skadar både sig själva och sin omgivning på ett eller annat sätt. Om det sedan handlar om att spela bort alla pengar, missbruka tabletter, droger eller alkohol är av mindre betydelse. Den som missbrukar blir ofta personlighetsförändrad och prioriterar galet vilket de anhöriga får ta konsekvenserna av. Omgivningens stigmatisering av missbruk skapar skam för både den som har missbruksproblematik och den anhöriga. Detta gör det svårare att våga söka hjälp. Men det finns hjälp och det finns saker du kan göra för att ta dig ur din situation.

Girl embracing teddy bear in home

Girl embracing teddy bear in home

Vad gör man om någon i ens familj missbrukar?

Vad kan man då göra om man har någon i sin familj som har missbruksproblematik? Om du är anhörig till en missbrukare så är det, hur hårt det än kan låta, viktigast att du tar hand om dig själv. Detta både för att själv må bättre och för att kunna vara ett stöd för eventuella barn i familjen. En missbrukare måste vilja ändra på sig själv, du kan inte påverka detta. Det enda du kan påverka är dig själv. Det finns olika anhörigföreningar du kan besöka eller ringa till och få stöd, till exempel Al-Anon om det rör sig om alkoholmissbruk. Där får du möjlighet att prata med människor i samma situation utan att det sprids vidare. Detta kan vara oerhört skönt om du är en av dem som går omkring med ständig oro och illamående över din anhöriga. Tänk också på att barn behöver få prata om och bearbeta sina känslor inför missbruket med någon utomstående, i ämnet kunnig person.

Medberoende

Många, både vuxna och barn som lever tillsammans med en missbrukare, lever i ett medberoende som de har svårt att ta sig ur utan hjälp. Medberoende innebär att man allt mer anpassar sig efter missbrukaren. Det går så långt att man hjälper till att möjliggöra missbruket fast det är det sista man vill. Detta gör man genom att täcka upp, till exempel genom att ringa till jobbet och sjukanmäla eller torka upp spyor. Den som är medberoende lever med missbrukaren i centrum och formar tillvaron efter dennes humör. Även barn gör detta genom att till exempel försöka vara mamma eller pappa till lags. Detta skapar ofta dålig självkänsla och gör att man tappar bort sig själv eftersom man är så fokuserad på missbrukarens behov. Därför är det oerhört viktigt att man söker hjälp som medberoende. Ett första steg kan vara att gå till sin vårdcentral och berätta om situationen. Där är de vana vid problematiken och kan hjälpa dig att komma vidare om du behöver mer hjälp. Även om det känns svårt och jobbigt så är det viktigt för dig att ta steget. Ditt välmående är viktigt, det är aldrig ditt fel att en anhörig missbrukar.

zenko