Skilda föräldrar

En skilsmässa är oftast jobbig och svår både för föräldrar och barn, och det kan vara särskilt jobbigt om skilsmässan involverar en vårdnadstvist eller andra konflikter. Men socionomen Sofia Grönkvist menar att även barn till föräldrar som skiljer sig utan konflikter behöver mer stöd än vad de oftast får idag.

Man vet numera att så kallade ”skilsmässobarn” inte får men för livet av att uppleva att deras föräldrar skiljer sig – de mår inte sämre som vuxna än andra människor vars föräldrar hållit ihop. Men barnen som upplever skilsmässor kan må mycket dåligt just då, och Sofia Grönkvist menar att barndomen i sig har ett egenvärde. Barnen förtjänar därför att må bra även tiden precis efter en skilsmässa.breakup-908714_640

Att skilsmässor är en källa till oro och ångest hos barn bevisas inte minst av att det är en av de vanligaste anledningarna till att barn kontaktar BRIS. Barnen beskriver då ofta beskedet att deras föräldrar ska skilja sig som en chock, något de inte varit beredda på. Detta är något man som förälder måste ha i åtanke när man berättar för barnen att man ska skilja sig: medan man som vuxen har haft tid på sig att bearbeta och smälta tanken på att man ska skilja sig, har barnen inte det. Det är därför viktigt att man tar tid på sig när man berättar, och känner av hur barnet reagerar. Även om man själv har hanterat skilsmässan bra, och mår bra, är det inte säkert att barnet gör det.

Och i de fall då föräldrarna inte mår bra under skilsmässan kan barnens behov av att prata om sina känslor och reaktioner vara ännu större. Eftersom barnen ofta känner av att föräldrarna inte mår bra försöker de ”skona” dem genom att inte ställa frågor eller ”belasta” föräldrarna med sina egna känslor.

Det bästa man kan göra som vuxen om man ska skilja sig är att vara lyhörd och finnas till för barnet. Man måste räkna med att det inte räcker med ett enda samtal om skilsmässan, samtidigt som man inte ska forcera en diskussion. Det är bra att låta barnet bestämma när och hur mycket han eller hon vill prata om det. Då kan skilsmässan bli en utvecklande process för både barn och vuxna.

Om man som vuxen letar efter en ny partner efter en skilsmässa kan nätdejting vara ett bra alternativ. Du hittar rekommendationer om olika dejtingsidor på Nätdejtingtips.se.

zenko